Hoang in Rio de Janeiro

Jullie raden het al. Ik ben in Rio de Janeiro om carnaval te vieren!!!

"When my baby, when my baby smiles at me I go to Rio - de Janeiro..."

"Her name is Lola, she was a showgirl...."

Dat waren de tunes die in mijn hoofd speelden enkele weken geleden voordat ik naar Rio ging. Ik ben er nu bijna 2 weken en morgen vlieg ik alweer terug naar Nederland. In deze weken heb ik zoveel leuke ervaringen opgedaan edat het moeilijk is om alles in 1 verhaal te stoppen. MAar laat ik maar bij het begin beginnen.

Toen ik in mijn hostel aankwam bleken de meeste gasten binnen enkele dagen te vertrekken. Ze gingen naar Salvador om daar carnaval te vieren. Onder backpackers schijnt dit een betere plek te zijn om dit te vieren. Bij mij rees het backpackers gevoel ook op en ik even overwoog ik ook naar Salvador te gaan. Maar uiteindelijk besloot ik in Rio te blijven. Dit is naar mijn mening toch ´the place to be´ met Carnaval.

De eerste paar dagen waren dus een beetje rustig. Ik gebruikte deze dagen om het de directe omgeving te verkennen en om de Favela-tour (krottenwijk-tour) te doen. Deze tour is absoluut veilig omdat ze getollereerd worden door de drugsbarons van de wijk. Het geld dat hiermee binnenkomt, wordt dan geinvesteerd in de Favela. Rio heeft 750 Favela´s en wij zijn naar de Rochino favela gegaan. Dit is de grootste Favela in Zuid-Amerika met tussen de 200.000 en 300.000 inwoners. Aangezien bijna niemand hier geregistreerd is, is het aantal inwoners niet bekend. De ene tour spreekt van 200.000 inwoners en de andere tour weer van 300.000 inwoners.

Wellicht weten enkelen van jullie (of jullie allmaal) wel dat Rio de WK voetbal in 2014 en de Olympische spelen in 2016 toegewezen heeft gekregen. Dit is de aanleiding voor de stad geweest om de veiligheid in Rio te verbeteren. Een van de belangrijkste maatregelen is dat de politie de Favela´s gaan overnemen. De (kleine) favela´s rondom de wijken van mijn hostel zijn reeds overgenomen. Dit is over het algemeen vrij gemakkelijk gegaan. De drugsbaronnen hier konden met geen mogelijkheid de politie niet aan en besloten veelal vooraf de wijk te verlaten. In Rochino is dit echter een ander verhaal. De drugsbaronnen hebben hier besloten om stand te houden. De politie wacht nu tot na Carnaval om deze over te nemen. De plaatselijke bevolking verwacht dus een complete oorlog in deze favela.

De tour vond ik geweldig. Wanneer je aan een krottenwijk denkt, denk je aan kartonnen huizen met golfplaten e.d. Maar dat is in Rio niet het geval. Het waren allemaal betonnen huizen die allemaal aan elkaar en bovenop elkaar zijn gebouwd totdat er geen ruimte meer is om te bouwen. De straten zijn daarom maar ongeveer een halve meter breed. Het bijzondere van onze tour was dat de politie die middag in de favela was. De drugsbendes waren daarom ook volop in beweging. Gedurende onze tour kwamen wij langs een ´checkpoint' waar vier mannen met machinegeweren stonden. En even later liepen er een 7 of 8-tal personen langs ons met machinegeweren en handpistolen terwijl wij de plaatselijke kunst stonden te bewonderen. Zij gingen de straten door om te kijken waar de poltie was en waar niet. Gelukkig bleef de politie op de hoofdstraat en waren wij compleet veilig. Onze veiligheid werd ook wel een beetje gewaarborgd door onze gids. Op elke hoek vroeg hij aan de bewoners wat er gaande was en of wij verder konden. Alhoewel ik mij gedurende de tour volledig veilig voelde, zag ik dat onze gids zich enkele malen zeer zenuwachtig gedroeg.

Na de eerste paar dagen begon onze hostel weer vol te stromen met nieuwe gasten die Carnaval gingen vieren in Rio en werd het weer gezellig. Op de eerste avond met de nieuwe groep gingen wij naar een ´silent party´.  Iedereen kreeg een koptelefoon en er stonden 3 DJ´s te draaien. Ik vond dit feest maar niets. Alhoewel het soms wel grappig was om iemand helemaal uit zijn dak te zien gaan, op de momenten dat je je koptelefoon niet op had.

De vrijdagavond voor carneval, zijn wij met een groep van ca. 10 personen naar een straatfeest gegaan in de wijk Lapa. Dit is niet de meest veilige wijk, maar het is wel bekend om haar straatfeesten. De lokale bevolking staan in de straat op hun trommels te slaan met een zanger en rondom deze straatmuzikanten onstaan vanzelf de feesten. Van deze feest heb ik geen foto´s gemaakt. Het werd afgeraden om een camera mee te nemen vanwege de vele overvallen gedurende de straatfeesten.

Zaterdag begon dus het Carnaval. En het is maar op een manier te beschrijven. De hele stad wordt gek. Straten worden afgezet voor straatfeesten. Sommigen met optochten en mensen die op hun trommels slaan. Bij andere straatfeesten komen er gewoon auto´s met een opgevoerde geluidssysteem aanrijden en die voorzien de straat dan van muziek. ´s Avonds worden er op het strand draaitafels gezet en gaat het feest gewoon verder.

Zondag ben ik naar de Sambadrome gegaan. Wat een ambiace zeg! Eenmaal daar raak je vanzelf wel in de feeststemming. De brazilianen stonden volop mee te zingen en stonden te zwaaien met hun vlaggen. Wij hebben ons een beetje asociaal gedragen, want wij kwamen vlak voor het begin aan en hebben gewoon een plek vooraan onze sectie toegeeigend. Ik denk dat de mensen rondom ons dat niet in dank afgenomen hebben. Maar onze plek was zeer goed. Wij stonden tegenover de jury, dus elke grote wagen of show van de sambaschool bleef even voor ons stilstaan. Die avond kwamen 6 scholen voorbij. En wat ziet dat er geweldig uit!! Al die kostuums en praalwagens. Ze hebben echt hun best gedaan. Ik hield het maar vol tot na de 4e school. Het begon om 9 uur in de avond en om 3 uur ´s ochtens pakte ik een taxi terug.

Maandag en dinsdag overdag zijn wij naar de straatfeesten gegaan. En mijn god wat is het druk zeg! En uiteraard ook gezellig. En na 5 dagen feesten hadden wij op dinsdagavond (de laatste avond van carnaval) allemaal geen energie meer om naar een feest te gaan. Wij besloten een rustige avond te hebben op het dakterras. Maar blijkbaar zat ook dat er niet in, want het was weer 4 uur voordat ik in mijn bed lag.

Gisteravond zijn wij naar een voetbalwedstrijd geweest. Flamengo tegen Botafogo. Dit was de halve finale van de provincie. Beide ploegen komen uit Rio en er was dus enige rivaliteit tussen de ploegen. En mijn god, wat een ambiance zeg! Het stadion was iets meer dan helft gevuld, maar onze vak was praktisch vol. Mensen kwamen met vlaggen binnen, stonden bijna continu te zingen om hun team aan te moedigen of de tegenstanders belaggelijk te maken. Wij zaten in de Flamengo vak en zij kwamen met 1-0 voor te staan en toen ontstond een oorverdovend gejuich en gezang, waar ook wij in meegingen uiteraard. Helaas maakte Botafogo ca. 10 minuten later 1-1. En in de tweede helft maakte Botafogo zelfs 1-2. Flamengo verloor de wedstrijd en je zag gewoon enkele van onze gidsen bijna huilen. Al met al is een voetbalwedstrijd iets wat je zeker gedaan moet hebben in Rio.

In de tussentijd heb ik ook alle toeristische dingen gedaan, zoals het jezusbeeld, de Sugarloaf en de beroemde stranden Copacabana en Ipanema bezocht. Vanaf het jezusbeeld en de Sugarloaf hadden wij gigantisch mooie uitzichten over de stad. En dan zie je echt hoe groot Rio is. Wat ook opviel was de vele mooie stranden van Rio, het leek wel of de oceaan als een hand om Rio zat en er tussen elke finger een strand ontstond.

En nu is het donderdag. Vandaag is het de eerste reganachtige dag sinds mijn komst. Het is hier voortdurend zonnig geweest en elke dag was het boven de 35 graden. De meeste dagen was het temperatuur boven de 40 graden met een uitschieter van vorige week dinsdag van 46 graden! De stranden hebben wij dus m.n. in het bgin veelvuldig bezocht. Voordat ik naar Rio kwam heb ik wel het e.e.a. gelezen over de bikini´s op de stranden. Ze worden hier in het engels vertaald ´dentalfloss´genoemd. Dit zegt denk ik genoeg over de omvang van de bikini´s lijkt mij :). Maar door de weeks vallen de bikini´s wel mee. Het is m.n. in het weekend, wanneer iedereen vrij heeft dat de stranden helemaal vol zitten met mensen en je veel kleine bikini´s ziet. Mennen gaan ook mee in deze mode en dragen speedos. En ik kan er nog steeds niet aan wennen dat een gespierde man (of elke andere man) in een speedo rondloopt.

Dit was het dan.  Morgen vlieg ik weer naar Nederland. En maandag ga ik weer werken. Rio was een geslaagde vakantie en ik heb weer veel mensen ontmoet en heb veel slaapplekken aangeboden gekregen wanneer ik in hun stad ben. Hopelijk houdt het snel op met regenen en kan ik vanmiddag en morgen nog van de zon genieten en zodoende mijn kleurtje wat bij te werken.

Tot in Nederland! De foto´s zet ik in Nederland op de website!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer